For at få den bedste turoplevelse, på en længere vandretur, er det vigtigt at pakke sin vandrerygsæk fornuftigt.

Her er en guide der kan hjælpe dig med at pakke din rygsæk, på en effektiv og funktionel måde:

  1. Lav en pakkeliste: Start med at lave en grundig pakkeliste med alt det udstyr og de fornødenheder, du har brug for på turen. Sørg for at inkludere soveudstyr, tøj, madlavning, førstehjælp, personlig pleje, navigationsudstyr, pandelampe og andre eventuelle nødvendigheder. Hvis du allerede her tænker, alt det udstyr har jeg ikke, og det lyder rigtig uoverskueligt og dyrt at skaffe alt sammen hjem, så kan du med fordel læse her hvordan du kan gøre det hele lidt mere overskueligt.
  2. Vælg den rigtige rygsæk: Vælg en rygsæk, der passer til din tur. En god tommelfingerregel er, at vælge en rygsæk med en kapacitet på omkring 40-70 liter til en flerdages tur. Pas på: Uanset hvor stor en rygsæk du tager med, ender du sandsynligvis med at fylde den op. Fordi du så pludselig synes du har plads til lidt mere undertøj, snacks osv.
  3. Køb dry bags (vandtætte poser) i forskellige farver og størrelser. Forsøg så vidt muligt at holde et system med, hvad du pakker i hvilken drybag, som går igen fra tur til tur. Det er træls at bruge 10 minutter på at finde regnjakken i skybrud. Hvis du ikke har nok dry bags til alle dine ting, så pak resten i plastikposer – våd mad er dårlig mad.
  4. Pak soveudstyr først: Placer dit soveudstyr i bunden af rygsækken. Det inkluderer normalt telt, sovepose og liggeunderlag. Sørg for at disse er pakket i vandtætte poser, for at beskytte dem mod fugt. Dette skal du sandsynligvis ikke bruge i løbet af dagen, hvorfor det fint kan ligge utilgængeligt i rygsækken.
  5. Organiser tøjlagene: Fold dit tøj omhyggeligt og placer det i separate drybags. Organiser dit tøj efter lag, så du nemt kan nå de ting, du har brug for, uden at skulle fjerne alt. For eksempel kan du have basislaget nederst, mellemlaget ovenpå og yderlaget eller regntøj øverst.
  6. Placér tunge genstande tæt på ryggen: Sørg for at placere de tunge genstande såsom mad, benzin, økse og andet udstyr, tæt på ryggen og så langt nede i rygsækken som muligt. Dette vil hjælpe med at holde tyngdepunktet tæt på din krop, og gøre rygsækken mere stabil og behagelig at bære.
  7. Organiser mad og madlavning: Hold mad og madlavningsudstyr i en separat vandtæt pose eller lettilgængeligt rum, så du nemt kan nå det, når det er tid til at lave mad. Sørg for at medbringe letvægts og energirige madvarer, der er nemme at tilberede. Husk: vandholdig mad fylder og vejer mere. Bruger du benzinbrænder, så sørg for at opbevare benzinen under maden, så du undgår at forurene maden ved lækage.
  8. Opdel udstyret i kategorier: Organiser dit udstyr i forskellige kategorier og pak dem i separate poser. For eksempel kan du have en pose til førstehjælp, en til toiletartikler, en til blandet småtteri osv. Dette gør det lettere at finde det, du har brug for, når du har brug for det.
  9. Husk førstehjælpskit!: Medbring altid et førstehjælpskit med essentielle fornødenheder som forbindinger, plaster, antiseptisk middel, smertestillende medicin og eventuelle personlig medicin.
  10. Justér rygsækken korrekt: Når du har pakket rygsækken, skal du justere stropperne, så rygsækken sidder behageligt på din ryg. Sørg for, at hoftebæltet sidder godt omkring hofterne, så vægten er jævnt fordelt. Skulderstropperne er justeret, så rygsækken sidder tæt til din krop. Du skal bære rygsækkens vægt på hofterne og ikke skuldrene. Mange overser en rem som sidder ovenpå skulderstropperne, som kan bruges til at trække rygsækken tættere på ryggen – de er guld værd at kende, hvis man vil undgå at få ondt i ryggen.

Husk altid at øve dig på at bære rygsækken med fuld last, før du begiver dig ud på din flerdages vandretur. Det vil hjælpe dig med at finde den mest komfortable og stabile måde at bære din rygsæk på, så du kan nyde din tur uden unødigt ubehag.

God fornøjelse med din vandretur.

Af: Gustav Husfeldt Hendriksen, vejleder hos KlubUd og studerende på bachelor i friluftsliv, kultur og naturveiledning v. universitetet i Sør-øst Norge

Skriv et svar