Formålet med dette blogindlæg er at give inspiration til dig der drømmer om at lave mere mad over bål. Vi giver et indblik i hvad saltindbagt mad er, og hvordan man kan bruge det til bålmenuen. Overordnet set kan du komme langt hvis blot du har en saltdej og noget mad du ønsker at tilberede over bålet.
Hvad er saltdej?
Saltindbagt mad er en simpel, men smagfuld måde at tilberede mad over bål. Med blot tre ingredienser er man godt på vej til lækker bålmad, som ikke bare er pølser eller skumfiduser, men stadig er næsten lige så nem. Vi har gjort teori til praksis i KlubUd ofte, eksempelvis da vi lavede saltindbagt mørbrad på bål. Ildmaden var den lækreste efterårsret til en grå regnvejrsdag. Med varmen fra bålet og den perfekt tilberedte mørbrad kunne selv ikke vejret holde os fra at have en fantastisk aften i godt selskab, og sådan er det hver gang vi mødes til ildmad hele året rundt.
Det smarte ved at saltindbage mad, som eksempelvis mørbrad, er at maden bliver tilberedt jævn inde i den salte dej, hvilket gør at enhver kan blive bål-masterchef. Udover at det er nemt, er saltdej også praktisk. Det fungerer lidt ligesom stanniol til at pakke din mad ind, så i stedet for det, kan du bruge en mere bæredygtig indpakning ved at saltindbage.
Hvordan gør man så?
Man kan gøre som vi gjort før og lave saltindbagt mørbrad, men man kan i princippet lave hvad som helst (selvfølgelig med nogle begrænsninger) i sin saltdej. Så når du har din dej på plads, kan du give dig i kast med tilberedning af alverdens grøntsager og kødudskæringer. Det kunne fx være bagekartofler, der alligevel plejer at blive pakket ind i stanniol, eller måske et stykke fisk, der får selskab af noget citron og andre lækre sager inde i saltdejen.
Opskrift på saltdej
Som nævnt tidligere, er dejen utrolige simpel da den kun består af tre ingredienser: mel, salt og vand. Du skal således bruge:
2 del mel
1 del vand
1 del salt
Start med at blande mel og salt sammen, og tilføj efterfølgende vand til du har den rette konsistens. Når du har en dej, der er til at arbejde med, svøbes den om kødet, grøntsagerne eller hvad du måtte have lyst til at bage over bålet. Herefter placerer du bare den saltdej-indpakkede mad direkte ind på bålet. Derefter skal du blot sørge for at vende “madpakken” engang imellem. Dejen kommer til at se helt brændt ud, men har ingen betydning for maden indeni – og det er jo den det hele handler om. Efter en time* tages pakken af. Man fjerner den nu hårde saltdej, og finder sin mad perfekt tilberedt og fyldt med saft og kraft.
* tiden over ilden kan variere alt efter størrelse og madvare. 1 kg kød skal gerne have omkring en time, mens grøntsager kan nøjes med 30 min ca. Alternativt kan det være en fordel at have et stegetermometer.
OBS! Når først pakken er fjernet fra bålet, kan man ikke smide den på igen.
Så er der kun tilbage at sige held og lykke!
Hvis du synes det kan være lidt for omstændigt at give dig i kast med bål og saltdej på egen hånd, kan du altid holde øje med hvornår vi har vores næste ildmad-tur og tage med der i stedet, så skal vi nok sørge for både godt selskab og lækker mad.